Dr. Bács Zoltán összes publikációja a Controller Infón

A pénzügyi kimutatásokból számítható mutatószámok korlátai

Az elmúlt évtizedekben a vállalkozások vagyonának valós piaci értéke egyre látványosabban elvált a pénzügyi kimutatásaikban közölt múltbeli, aktualizált bekerülési, azaz könyv szerinti értékétől. Az óvatosság elvének betartását megkövetelő törvényi előírások miatt ez az elválás csak egyirányú lehet: ha a könyv szerinti érték tartósan és jelentősen meghaladja a piaci értéket, akkor kötelezően el kell számolni értékvesztést vagy terven felüli értékcsökkenést. Fordított esetben viszont csak lehetőségről van szó, azaz a vállalkozás számviteli politikájától függően az eszközei bizonyos körét (tárgyi eszközök, vagyoni értékű jogok, szellemi termékek és a tartós részesedések) piaci értékre értékelheti, illetve dönthet a valós értékelés alkalmazásáról is. A szerzők cikkükben összefoglalják a pénzügyi számvitel outputjaiból képzett mutatószámok korlátait, hiányosságait, hátrányt okozó faktorait.

Dr. Bács ZoltánLukács JánosTúróczi ImreDr. Zéman Zoltán, IV. ÉVF. 2016. 2. SZÁM Tovább >
Egy vállalkozás magyar, nemzetközi és UEFA szerinti beszámolójának összehasonlítása, különös tekintettel a játékosjogokra versus Sportcontrolling

A XXI. században a sport iránti igény hatalmas léptekkel halad, amely maga után vonja a sport gazdasági területének a fejlődését is. A cikk aktualitását adja, hogy a sport gazdasági vetülete folyamatos átalakulásokon megy keresztül, amely annak köszönhető, hogy napjainkban már egyre nagyobb összegek áramlanak a sportba. A kormány stratégiai gazatnak tekinti, és akként is kezeli a sportot, hiszen ebben is látják a nemzetközi kitörési lehetőségeket.

Dr. Bács ZoltánSzőke Réka, III. ÉVF. 2015. 2. SZÁM Tovább >
Hiteles vagy „félrevezető” számviteli információk értékelése a nemzetközi és magyar gyakorlat összehasonlításában

A controlling, illetve a vezetôi számvitel a vezetés feladatainak ellátásához szükséges pénzügyi és nem pénzügyi információkat szolgáltat a megalapozott és hatékony döntéshozatal érdekében. Ugyanakkor a számviteli mutatókat elsôsorban jelentési és ellenôrzési célokra fejlesztették ki, és még napjainkban is ezek adják a fô felhasználási területüket. A nemzetközi rendszerek által alkalmazott standardok egyre szélesebb mértékben próbálják követni és segíteni befektetôi és menedzsmenti információtartalom növelését a pénzügyi instrumentumokban. A szerzôk cikkükben a számviteli információk értékelési lehetôségét vizsgálják a nemzetközi és a hazai gyakorlat összehasonlításában.

Dr. Bács ZoltánBán ErikaFenyves VeronikaDr. Zéman Zoltán, IV. ÉVF. 2016. 3. SZÁM Tovább >
Az IFRS beszámolóban rejlő sajátosságok controlling szemléletű vizsgálata – döntéstámogató vezetői számvitel előtérbe kerülése a pénzügyi számvitel szabályozásán keresztül

A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) magyarországi változásaira vonatkozó törvényi szabályozás következtében kiemelt figyelem hárult azon vállalkozásokra, amelyek beszámolójukat az IFRS szerint állítják, vagy állíthatják össze. Az IFRS beszámolót választók elsôsorban azon vállalkozói körbôl kerülnek ki, akik külföldi partnerekkel való kapcsolatok kiépítésében látják versenyképességük egyik kulcsát. A szerzôk cikkükben azon információk felmérését, rendezését, valamint szabályozását mutatják be, amelyek idôben történô biztosítása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az IFRS pénzügyi kimutatások megfelelô alapot adjanak a controllerek részére, hogy azok, olyan elszámolási rendszert tudjanak kialakítani, amely a vezetôi döntéseket támogatják.

Dr. Bács ZoltánBöcskei ElviraDékán Tamásné Orbán IldikóFenyves Veronika, V. ÉVF. 2017. 4. SZÁM Tovább >
Megjelent a Controller Info legfrissebb lapszáma!

Alapítva 2006-ban.
A Controller folyóirat szakmai és jogutódja.

Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Szerzők
Archívum