Musinszki Zoltán összes publikációja a Controller Infón

Ipar 4.0 – költségrendszer 4.0? Innovációk a költségrendszerekben

Gazdaságtörténeti példák sokasága bizonyítja, hogy a gazdasági, mûszaki, informatikai változások a döntéstámogatást, a controllingot is folyamatos megújulásra késztetik, ösztönzik. Egy adott korszak mûszaki innovációi indokolttá, informatikai innováció lehetôvé tették a költségrendszerek folyamatos fejlesztését. A fejlesztés, fejlôdés módszertani, szakmai alapjait a gazdasági innovációk jelentették. Mindezek azonban elképzelhetetlenek lennének társadalmi innovációk nélkül.
A szerzô tanulmányában arra vállalkozik, hogy ezen változások néhány szegmensét bemutassa az Olvasónak az elsô ipari forradalomra jellemzô korai költségszámítási rendszerektôl kezdve a harmadik (negyedik?) ipari forradalom költségrendszereiig. A kiemelések önkényesek, a szerzô a napjainkban is alkalmazott eljárások, módszerek történeti hátterére helyezi a hangsúlyt.

Musinszki Zoltán, IV. ÉVF. 2016. 3. SZÁM Tovább >
Controlling módszertani ajánlások és alkalmazások az állattenyésztési „élőtömeg” önköltségszámításában

Az önköltségszámítás módszertana, szakirodalmi háttere gazdag. Egy-egy kalkulációs probléma megoldására elméletek sokaságából lehet ötleteket meríteni. Ez egy lehetőség, vagy tényleg élnek ezzel a gazdasági élet szereplői? Cikkében a szerző az állattenyésztésben alkalmazott élőtömeg önköltségszámítás – és ezen keresztül a költséggyűjtők kialakításának, a közös költségek felosztásának – elméleti hátterét és azok gyakorlati megjelenését vizsgálja. A szerző végső következtetése pedig talán nem is meglepő: módszertani sokszínűség ide vagy oda, a vállalkozások az alkalmazandó kalkulációs módszerek kiválasztása során az egyszerű, könnyen kezelhető eljárásokat preferálják.

Musinszki Zoltán, V. ÉVF. 2017. 4. SZÁM Tovább >
Megjelent a Controller Info legfrissebb lapszáma!

Alapítva 2006-ban.
A Controller folyóirat szakmai és jogutódja.

Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Szerzők
Archívum