A betétbiztosítási alapok egységesítésére irányuló folyamat az Európai Unió keretein belül

2008 óta a betétbiztosítás kérdése hazánkban és a világ több országában is újból a figyelem középpontjába került. Az egyre gyakoribb bankválságok, a gazdasági élet kapcsolatainak bonyolultsága az emberek pénzügyi rendszerekbe vetett bizalmának elvesztését eredményezték. A … tovább »

A magyar pénzügyi beszámolóban szereplő pénzáram-kimutatás (cash flow-kimutatás) és lehetséges alternatívája a pénzügyi beszámoló elemzésében

A magyar pénzügyi beszámolóban szereplő pénzáram-kimutatást kötelező elkészíteni az éves és az összevont éves beszámolóban, de pénzügyi elemzések számára csak korlátozottan alkalmas. Nem mutatja a vállalat pénztermelő képességét, néhány tételének kezelése nehézkes, több tétele túlságosan … tovább »

A tejtermelő tehenészet magyar gyakorlattól eltérő, a controlling módszertanon alapuló kalkulációs megoldásai az Európai Unióban

Napjainkban vita folyik a KAP-on (Közös Agrárpolitika) belül arról, hogy milyen eszközökkel lehet a mezőgazdasági piacok átláthatóságát növelni. A jövőben a tej árának alakításában az EU tagállamok játszanak majd nagyobb szerepet. A tejtermelők érdekvédelmi szervezetei … tovább »