Fókuszpontban a mobilitás – a magyar felsőoktatás a számok tükrében

A felsőoktatás valamennyi nemzet, így a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír, így a jövőre vonatkozóan a szerzők meghatározónak tartják, hogy a hazánkban tanulmányokat folytató külföldi hallgatói mobilitását feltérképezzék. A hazánkat jellemző demográfiai … tovább »

Az információ menedzsment szerepe az okos városok vállalatfejlesztésében és controllingjában

Az internet tömeges elterjedése, valamint az ezt követő, robbanásszerű fejlődés felgyorsította a folyamatokat, amely eredményeként hihetetlen sebességű fejlesztéssel szembesülhettünk az információtechnológia világában. Egyre nagyobb mennyiségű információ keletkezik a mindennapjaink során. A cikkben a szerzők kutatómunkájuk … tovább »

Az állami felsőoktatási intézmények önköltségszámításának jelenlegi vonásai a teljesítményelvű felsőoktatás fejlesztésének irányvonalai tükrében

A magyar gazdaság teljesítőképessége, versenyképessége és nem utolsó sorban az össztársadalmi megelégedettség mértéke jelentős mértékben függ a költségvetési szereplők, a különféle közintézmények kapacitásától, működésük minőségétől, eredményességétől és hatékonyságától. A cikk szerzőinek célja a felsőoktatási intézmények … tovább »

Példák a controlling eszközök használatának különbözőségére a vállalati méret függvényében

A működés optimalizálásához a controlling eszközöket manapság minden vállalat használja, de eltérő típusú, méretű vállalkozások eltérő eszköztárral dolgoznak. A szerzők cikkükben, esettanulmány keretében vizsgálják az eszközök használatát kis-, és egy multinacionális nagyvállalat példáján keresztül. Controller … tovább »

A természet entrópiájának figyelembe vétele a portfolió-menedzsment területén

Az elmúlt évtizedekben a befektetések területén egyre hangsúlyosabb szerepet kaptak a portfoliók kialakításának lehetséges szempontjai. Az utóbbi évek pénzügyi – gazdasági válsága során elszenvedett befektetői veszteségek is rávilágítottak arra, hogy nagyon nehéz „válságálló”, a megváltozott … tovább »