Vállalatirányítási filozófia, versenyképességet megalapozó módszerek, elvek alkalmazása a multinacionális vállalatok gyakorlatában

A cikk arra keresi a választ, hogy egy vállalat hogyan teszi/ teheti fenntarthatóvá, a vevő által elismertté, az alkalmazottai által támogatottá tevékenységét, a Toyota, a GM, az AUDI, a Bosch, valamint a Continental világcégek irányítási … tovább »

Korlátozott kapacitás, speciális költségszerkezet, avagy a hatékonyság kulcsa a szállodaiparban

A szerző cikkében a szállodák költségszerkezetének részletes elemzésére tér ki. A szállodák költségeinek elemzését kutatási tapasztalatai alapján ismerteti. Ezt követően a szállodák bevétel-optimalizáló tevékenységének lehetőségeiről ír, érintve a várható kereslet, a telítettség, a kapacitás elosztás … tovább »

Objektív értékmeghatározás, vagy az alkudozás alapja? Vállalat értékelés elméleti és gyakorlati összefüggései a mai magyar gazdaságban

A mai magyar gazdaságban is egyre gyakrabban fordul elő, hogy szükségessé válik egy-egy vállalat piaci értékének meghatározása. Erre jó példa lehet egy cég értékesítése, esetleges banki tranzakciók stb. Ennek a tevékenységnek azonban hazánkban még nem … tovább »

Az önkormányzati vagyongazdálkodás stratégiai szemléletének fokozására balanced scorecard alkalmazásával

A tanulmány célja, hogy az önkormányzatok számára a stratégiai gondolkodás erősítésével, a célok és finanszírozási források biztosításával a vagyon megőrzése, a lakosság és igénybe vevő gazdasági szereplők elégedettsége, a szervezeti működés hatékonysága fokozódjon. A tanulmány … tovább »