Reformjavaslat a globális ország­ kockázatelemzés objektivizálására és automatizálására, valamint a fenntarthatóságának garantálására, a CRAZY-IDEA-ROBOTRA alapozva

A nemzetközi szakértői és politikai szereplők egyes csoportjai szerint az ország-kockázatok elemzését évek óta érdemes lenne már megreformálni. A cikkben elsődlegesen annak a rendszertervnek a bemutatása történhet meg, mely a kockázatmenedzsment feladatok reformját vélelmezhetően a … tovább »

A számviteli politika előtérbe kerülése – a belő számvitel információtartalma, mint a vezetői számvitel alapja

A számviteli politika ismertetésével kíván a szerző rávilágítani arra, hogy ahhoz, hogy a vállalkozások sikeresen alakíthassák ki stratégiájukat, mindehhez nélkülözhetetlen a „belső” szabályzatok tartalmának átgondolása. A körültekintően megírt szabályzatok, és azok betartása kell, hogy legyen … tovább »

Értékeink alulértékelve A piaci érték és a könyv szerinti érték közötti eltérés vizsgálata -I. rész

Napjainkban a vállalkozások értékéről a pénzügyi beszámolóban bemutatott számviteli információk nem teljes körűek, és ez leginkább akkor szembeötlő, ha tőkepiacra lép egy gazdasági társaság, vagy amikor megváltozik annak tulajdonosi összetétele. A cikkben a piaci érték … tovább »

Kibermatika – A Controlling irányítási rendszer, mint vállalati erőforrás

A „Kibermatika” műszót itt egyrészt a kibernetika, mint szabályozás, vezérlés, információfeldolgozás – másrészt az információ-technológia, mint informatika szavak összeolvasztásaként használjuk. A kérdés, amihez a controlling rendszerek kapcsán közelebb szeretnénk jutni: Milyen szerepe van az információ-technológiai … tovább »

Állami szerepvállalás a technológia-orientált kisvállalkozások finanszírozásában

A technológia-orientált kisvállalkozások hozzáférése a megfelelő finanszírozási forrásokhoz korlátozott, ezért fontos a nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások számára alkalmas finanszírozási forma, a kockázati tőke piacának vizsgálata. Az itt kialakuló elégtelen kereslet illetve kínálat javítását célzó … tovább »