I. ÉVF. 2013. 11. SZÁM

Pénzügyi controlling, avagy a devizás ügyletek árfolyamkockázatát csökkentő lehetőségek a vállalkozásoknál

Egy vállalkozás működésének eredményességét több tényező befolyásolja. A piaci kereslet-kínálat alakulásán túl figyelembe kell venni az infláció, a kamat és az árfolyam változását, amelyek mind kockázatot jelentenek. A szerző cikkében a devizás ügyletek árfolyamkockázatát csökkentő módszereket mutatja be, a teljesség igénye nélkül.

Rózsa Attila, I. ÉVF. 2013. 11. SZÁM Tovább >
Stratégiai vezetői számvitel, mint a kis- és középvállalkozói szektor lehetséges útja?

A szerző cikkében egy gyakorlati példán keresztül mutatja be a számviteli információk jelentőségét, azt, hogy hogyan állíthatóak a stratégia szolgálatába. A rugalmasság - átláthatóság - tervezhetőség érvénye­ sülése ma már a kis- és közepes vállalkozói szektor számára is elengedhetetlen követelményként jelenik meg. A számviteli beszámolók adatait „érthetővé" kell tenni, azokat az információkat kell elsődlegesen a menedzsment számára közvetíteni, amelyek amellett, hogy átfogó képet nyújtanak a vállalkozás gazdasági helyzetéről, alkalmasak arra is, hogy időben jelezzék az esetleges problémákat.

Böcskei Elvira, I. ÉVF. 2013. 11. SZÁM Tovább >
A kockázatkezelés controlling vetületei

A vállalatok versenyképességének kulcskérdése a vállalkozásokhoz folyamatosan és rugalmasan alkalmazkodó, a piaci környezetre érzékenyen reagáló stratégia és működés. A gazdasági társaságok gazdálkodási és pénzügyi tevékenységének meghatározó tényezője a kockázat. Az elmúlt években a nagyvállalati szektorban különösen felértékelődött a kockázatkezelés szerepe, annak felmérése, illetve annak controllingja. A szerzők cikkükben a fenti témakört és annak hatásait elemzik.

Bárczi JuditSzabó ZoltánZéman Zoltán, I. ÉVF. 2013. 11. SZÁM Tovább >
A szervezeti kompetencia- és képességépítés néhány sajátossága

A szervezetek rendkívül összetett társadalmi képződmények, minek következtében az egyes elméletek meghatározott megközelítésekre, szempontokra összpontosítanak, kiemelve bizonyos jellemzőket, összefüggéseket más elemek figyelmen kívül hagyása mellett. Ennek oka, hogy nincsen olyan átfogó szervezetelmélet, amely megakadályozná a partikuláris elemzést. Jelen tanulmányban a korábbi szervezetkutatásokat rendszerezve a szerző összeállított egy olyan modellt, amely a szervezetalakításba ágyazottan a szervezeti képességépítési munka sikeres végrehajtásának lehet egy eszköze.

Veresné Somosi Mariann, I. ÉVF. 2013. 11. SZÁM Tovább >
Megjelent a Controller Info legfrissebb lapszáma!

Alapítva 2006-ban.
A Controller folyóirat szakmai és jogutódja.

Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Szerzők
Archívum