I. ÉVF. 2013. 4. SZÁM

Vállalatirányítási filozófia, versenyképességet megalapozó módszerek, elvek alkalmazása a multinacionális vállalatok gyakorlatában

A cikk arra keresi a választ, hogy egy vállalat hogyan teszi/ teheti fenntarthatóvá, a vevő által elismertté, az alkalmazottai által támogatottá tevékenységét, a Toyota, a GM, az AUDI, a Bosch, valamint a Continental világcégek irányítási gyakorlatát ismertetve.

Baráth NóraKondorosi Ferencné, I. ÉVF. 2013. 4. SZÁM Tovább >
Korlátozott kapacitás, speciális költségszerkezet, avagy a hatékonyság kulcsa a szállodaiparban

A szerző cikkében a szállodák költségszerkezetének részletes elemzésére tér ki. A szállodák költségeinek elemzését kutatási tapasztalatai alapján ismerteti. Ezt követően a szállodák bevétel-optimalizáló tevékenységének lehetőségeiről ír, érintve a várható kereslet, a telítettség, a kapacitás elosztás és az ármeghatározás problémáját. A szektor speciális controlling feladatait ismerteti, miután egy korlátozott kapacitással rendelkező szolgáltatást elemez.

Böcskei Elvira, I. ÉVF. 2013. 4. SZÁM Tovább >
Objektív értékmeghatározás, vagy az alkudozás alapja? Vállalat értékelés elméleti és gyakorlati összefüggései a mai magyar gazdaságban

A mai magyar gazdaságban is egyre gyakrabban fordul elő, hogy szükségessé válik egy-egy vállalat piaci értékének meghatározása. Erre jó példa lehet egy cég értékesítése, esetleges banki tranzakciók stb. Ennek a tevékenységnek azonban hazánkban még nem kristályosodott ki a gyakorlata, nincs jelentős szakmai múltja. A szerzők cikkükben, mint egy vitaindítóként ezt a témakört járják körbe.

Szentesi IbolyaTúróczi Imre, I. ÉVF. 2013. 4. SZÁM Tovább >
Az önkormányzati vagyongazdálkodás stratégiai szemléletének fokozására balanced scorecard alkalmazásával

A tanulmány célja, hogy az önkormányzatok számára a stratégiai gondolkodás erősítésével, a célok és finanszírozási források biztosításával a vagyon megőrzése, a lakosság és igénybe vevő gazdasági szereplők elégedettsége, a szervezeti működés hatékonysága fokozódjon. A tanulmány nem konkrét önkormányzatra készült, így a célrendszer, a mutatók szubjektív módon kerültek kialakításra, célunk, hogy a lehetőségeit, a potenciális előnyeit hangsúlyozzuk a módszernek, mérlegelve a bevezetésének feltételeit, és fontosságát a múlt irodalmi tapasztalatai alapján.

Bárczi JuditGácsi RolandHegedűs Szilárd, I. ÉVF. 2013. 4. SZÁM Tovább >
Hierarchiák és dimenziók a költségcontrolling szolgálatában

A szerző gyakorló controllerként és egyetemi oktatóként gyakran szembesül azzal a véleménnyel, hogy a költségelszámolás (fő sodrásába tartozó) tananyaga és vállalati gyakorlata eltér egymástól. Ez az eltérés azonban csak a felszínre igaz. A költségdimenziók és a költséghierarchiák világában jobban elmélyedve azonban láthatóvá válik, hogy az elmélet és gyakorlat nem is áll olyan távol egymástól. Mindkét esetben elsődleges cél a döntéstámogatás. Jelen tanulmány középpontjába a szerző ezt a közös célt és annak el­ érési módjait helyezi.

Musinszki Zoltán, I. ÉVF. 2013. 4. SZÁM Tovább >
Megjelent a Controller Info legfrissebb lapszáma!

Alapítva 2006-ban.
A Controller folyóirat szakmai és jogutódja.

Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Szerzők
Archívum