I. ÉVF. 2013. 8. SZÁM

Pénzügyi irányítás és controlling a futballvállalkozásoknál

Csak kevés futballklub tud a gyorsan változó gazdasági követelményeknek megfelelni még a nagy futball nemzetek esetén sem. A futballklubok finanszírozásban olyan fontos kérdések maradnak megválaszolatlanul, mint a kockázatok kihatása vagy a tőkeköltségek piaci értéke. A likviditás mellett és a fentieken túl fontos követelmény az egyes tőkeforrások sporteredményektől való determinációs függőségének elfogadása, és az optimális célrendszernek megfelelő stratégia kialakítása. Sajnos sokszor háttérbe szorul a finanszírozás tudatos kezelése. Magyarországon is ki kell alakítani az „iparággá válás" feltételeit, alkalmazni kell a fejlett piaci módszereket az MLSZ munkájában, a Liga Szövetségben és a profi klubok irányításában, tőkeszerzésében, controllingjának kiépítésében. Csak így lehet biztosítani, hogy hosszabb távon a nemzetközi porondon is eredményesen szereplő magyar klubok működjenek.

Nagy Imre Zoltán, I. ÉVF. 2013. 8. SZÁM Tovább >
Az eredménykimutat ás tételeinek számviteli és controlling szempontú aspektusai

A számvitel egyrészt egy belső, másrészről egy külső információs rendszer, amely a vállalkozás vagyonáról, gazdálkodásának eredményéről és az azokban bekövetkezett változásokról tájékoztatja az érdekelteket. A számviteli beszámoló kiegészítő melléklete a számszaki adatokon túlmutatva, szöveges formában is tájékoztatja a számvitel címzettjeit az adott vállalkozás gazdasági helyzetéről. A beszámoló részeként bemutatásra kerülő vagyoni helyzet, eredménykimutatás és cash flow kapcsolatrendszerén belül jelen cikkben az eredménykimutatás tételeinek vizsgálata, annak számviteli és controlling szempontú megközelítése kerül a középpontba.

Böcskei Elvira, I. ÉVF. 2013. 8. SZÁM Tovább >
A tiszta, független könyvvizsgálói jelentés, mint kommunikációs eszköz

A tanulmány célja a tiszta, független könyvvizsgálói jelentés elemzése kommunikációs szempontból. A vizsgált dokumentum tárgya a vállalkozások éves beszámolója (éves pénzügyi jelentése). A tanulmány arról ad hiteles információt, hogy a vállalkozások belső információitól elzárt piaci szereplők, érdekhordozók döntéseiknél mennyire támaszkodhatnak az éves beszámolóra.

Kiss ÁrpádStion Zsuzsa, I. ÉVF. 2013. 8. SZÁM Tovább >
A mezőgazdasági tevékenység költségeinek és teljesítményeinek mérése A költségviselők kalkulációs sémái – III. rész

A mezőgazdasági controllinggal és költségszámvitellel foglalkozó szakkönyvek a mezőgazdasági tevékenység költség- és teljesítménymérési sajátosságait a költséghelyek és költségviselők kialakításán keresztül jelenítik meg. A szerző a tanulmánysorozat harmadik részében a növényi és állati termékek kalkulációs sémáinak tagolásával és tartalmával foglalkozik.

Musinszki Zoltán, I. ÉVF. 2013. 8. SZÁM Tovább >
A belső költség- és teljesítmény­ számítási rendszer kialakítása egy nyomásos öntödében – I. rész

A típustermékeket gyártó vizsgálatok controlling alapú elszámolási rendszerhez kapcsolódó meghatározó feladatok egyike a belső költség- és teljesítményszámítási rendszer kialakítása. A szerzők cikkük első részében a modell összeállításának bevezető szakaszaként a controllingalapú költséghely struktúra kialakítását mutatják be egy nyomásos öntöde példáján keresztül, majd a következő számban megjelenő részben a típustermékek modell alkotását kívánják elvégezni.

Oravecz GyörgyRózsa Attila, I. ÉVF. 2013. 8. SZÁM Tovább >
Megjelent a Controller Info legfrissebb lapszáma!

Alapítva 2006-ban.
A Controller folyóirat szakmai és jogutódja.

Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Szerzők
Archívum