I. ÉVF. 2013. 10. SZÁM

A 3-M szindróma, mint a számviteli adatmodellek hármas tudathasadása

Milyen információ-ellátási problémákkal kell megküldeniük a szolgáltató, az ipari, és a mezőgazdasági vállalkozások vezetőinek, amikor fejleszteni akarják vezetői számviteli és controlling információ-ellátási rendszereiket? A szerző erre a kérdésre keresi a választ cikkében, a 3-M szindróma elemzésével.

Fabricius-Ferke György, I. ÉVF. 2013. 10. SZÁM Tovább >
A controllingnak a vállalkozói kultúra fejlődésére gyakorolt hatása

Minden ország célja egy olyan gazdasági rendszer (nemzetgazdaság) kialakítása és működtetése, amely előmozdítja a gazdaság növekedését, a jövedelmek gyarapodását, a foglalkoztatási helyzet javulását, azaz az életminőség emelkedését. Ebben a gazdasági rendszerben kulcsszerepet játszanak azok a vállalkozások, amelyek a törvények betartása mellett képesek sikeresen és eredményesen gazdálkodni. A szerző cikkében a controlling vállalkozói kultúra fejlődésére gyakorolt hatását vizsgálja.

Oravecz György, I. ÉVF. 2013. 10. SZÁM Tovább >
Költségek eltéréselemzése a termelő vállalatoknál

A szerző cikkében a költségcontrolling egy részterületével foglalkozik. Az iparvállalat gyártást végző telephelyein a legfontosabb feladatot az jelenti, hogy a kereskedelmi központ által megrendelt, adott minőségű terméket a legalacsonyabb fajlagos ráfordításokkal állítsák elő, erre a központ megpályáztatja a vállalat egyes gyártó telephelyeit. A pályázatokat az nyeri, aki összességében a legalacsonyabb ráfordításokkal képes a megrendelés teljesítésére. A tervezett ráfordítások azonban eltérhetnek a tényleges ráfordításokról. A cikk ahhoz ad módszertani segítséget, hogy hogyan tudjuk a termelési költségek esetében a terv- és tényszámok közötti eltérések forrását meghatározni.

Bozsik Sándor, I. ÉVF. 2013. 10. SZÁM Tovább >
A válság hatása a magyar vállalatok tőkeszerkezetére különös tekintettel a hitelállományra

A 2008 őszén felgyorsuló nemzetközi pénzügyi válság véget vetett a kelet-közép - európai régió külföldi forrásból finanszírozott, dinamikus hitelbővüléssel járó, gazdasági fellendülésének. A recesszióval egyidejűleg szinte valamennyi országban csökkenni kezdett a vállalati bankhitelek állománya is. Magyarországon az egyik legnagyobb mértékű visszaesés tapasztaló a vállalati hitelezésben a régió országai között. A szerző cikkében arra keresi a választ, hogyan változott meg a vállalati szektor tőkeszerkezete a válság folyamata alatt, milyen változás tapasztalható az összes kötelezettség/összes forrás, hosszú lejáratú kötelezettség/összes forrás, valamint a rövid lejáratú kötelezettség/összes forrás arányában.

Szemán Judit, I. ÉVF. 2013. 10. SZÁM Tovább >
A sarokszámoktól a célokig vezető út" - a költségtervezés jelentősége, lehetséges módszerei

Az év vége a zárszámadások ideje. A menedzsment visszatekint az elmúlt időszakra és mérlegeli a befektetéseinek hasznosságát, eredményességét. A controllerek óhatatlanul felteszik a kérdést, hogy mennyiben sikerült a cég stratégiai céljaihoz hozzájárulni. Közben már tervezik a következő év sarokszámait, a bevételek mellett kellő hangsúlyt fektetve a várható költségek alakulására. A szerző cikkében a költség­ tervezés jelentőségét és lehetséges módszereit tárgyalja.

Böcskei Elvira, I. ÉVF. 2013. 10. SZÁM Tovább >
Megjelent a Controller Info legfrissebb lapszáma!

Alapítva 2006-ban.
A Controller folyóirat szakmai és jogutódja.

Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Szerzők
Archívum