A környezetgazdaság politika tervezése és gyakorlata Kínában

A tanulmány hangsúlyozottan elemzi Kínában a környezetvédelmi és környezetgazdaság politika közvetett eszközeinek néhány fontosabb eredményét, a környezet-barát technológia korszerűsítését a megújuló energiaforrások hasznosításával. A környezetgazdaság politikára vonatkozó adatok néhány kínai minisztérium által létrehozott Kína CDM … tovább »

A reálopciós beruházás és vállalatértékelés jelentősége – a Black-Scholes modell alkalmazásai

Az operációs értékelési módszerek döntő változást okoztak a beruházás-értékelési elméletében és a gyakorlati eljárásokban. A pénzügyi opciók értékelési modelljei felhasználhatóak a projektekben rejlő jövőbeli bizonytalanság kezelésére, amit a hagyományos nettó jelenérték módszer nem tesz lehetővé. … tovább »

Kötelező fenntarthatósági öko-controlling jelentéskészítés az EU elvárásai, valamint a GRI módszertana alapján

Az Európai Unió 2017-től megfogalmazott, nem pénzügyi jelentéstételre vonatkozó kötelező érvényű előírásai számos vállalatot érhetnek meglepetésszerűen. Jelentős problémákat okozhat az eddigi beszámolás, valamint az azt támogató öko-controlling rendszer és a követhető EU iránymutatások hiánya; de … tovább »

Foglalkoztatáspolitika humáncontrolling kérdései a pénzügyi, gazdasági világválság után a magyar versenyszféra területén

A jelen cikkben a verseny szektor a világválság okozta foglalkoztatáspolitikai problémáira szeretnénk rávilágítani. Milyen az ország egészét érintő foglalkoztatási és szociális problémákkal kell szembesülnünk. Hogyan kapcsolódnak és hogyan erősítik, valamint gyengítik egymást a gazdaság egészét … tovább »

A tökéletes mesterséges intelligencia – közel a Controllinghoz

A számítástechnika elterjedése óta vitatéma a tökéletes, önálló számítógépes mesterséges intelligencia lehetősége, vagy lehetetlensége. Neumann János óta kérdés, hogy elkövetkezhet-e az emberi képességekre törekvő “tökéletes” gépi intelligencia kora? A vállalat-irányítási rendszerek területén is foglalkoztatja a … tovább »