A kereskedési algoritmusok ellenségei

A kereskedési algoritmusokat számos veszély fenyegeti. Ezeket nem látjuk előre, ezért rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk velük, mert alapjaiban rendíthetik meg a rendszer működését. Célunk, hogy felismerjük őket és megfelelő választ adjunk rájuk.
X. ÉVF. 2022. 4. SZÁM 52-56
DOI: 10.24387/CI.2022.4.9

Tőzsdék és ECN kereskedési rendszerek versenyhelyzete az algoritmikus kereskedés piacán, valamint a BÉT stratégiájának revíziója a témában

A pénzpiacon kiélezett verseny van a hagyományos tőzsdék és az ECN rendszerek között. Ez az ECN-ek gyors végrehajtási sebességének és alacsony spread-jének tudható be, adott pozícióméretig és forgalomig. Ez különösen fontos az algoritmikus kereskedés esetében, amely a FinTech egyik gyorsan feltörekvő ágazata. A Xetra ebben a tekintetben az egyik legversenyképesebb tőzsdének tűnik, és bár a Budapesti Értéktőzsde a Xetra rendszert használja, úgy tűnik, hogy stratégiája nem veszi figyelembe számottevően ezt a növekedési lehetőséget.
CONTROLLER INFO IX. ÉVF. 2021. 4. SZÁM 53-58
DOI: 10.24387/CI.2021.4.10

Irányítatlan árfolyamkereskedés – stabil profit a pénzügyi piacokon

A tőzsde világában számtalan kereskedési módszer létezik és elméletek sokasága foglalkozik az árfolyammozgások megbecsülésével. Kérdés az, hogy szükséges e egyáltalán megbecsülni a mozgásokat vagy léteznek olyan stratégiák, melyek árfolyamfüggetlenül képesek nyereségeset termelni hosszú időtávon keresztül.
CONTROLLER INFO IX. ÉVF. 2021. 4. SZÁM 44-48
DOI: 10.24387/CI.2021.4.8

Az algoritmikus kereskedés anatómiája

Az online tõzsdei kereskedés az elmúlt öt évben újra reneszánszát élte és éli köszönhetõen a technológiai
innovációnak, jogi harmonizációnak. A sok millió új belépõ egyik fõ motivációja, hogy fialtassák pénzüket,
lehetõleg minél többet és gyorsabban. A világ ebben a tekintetben nem változott.
CONTROLLER INFO IX. ÉVF. 2021. KÜLÖNSZÁM 40-43
DOI: 10.24387/CI.2021.különszám.7

Tőzsdei indikátorok hatékonysága

Az elmúlt években a tőzsdei kereskedés rendkívüli népszerűségre tett szert. Kezdetben az emberek sorfordító jelleget tulajdonítanak egy bróker számla megnyitásának és a végtelen információ tömegből próbálják kiválasztani azokat az eszközöket, melyektől a sikereket remélik. De létezik e ez a siker? Van e a technikai elemzésnek és a technikai indikátoroknak jövendölő képessége? Vagy a tudományos világban elfogadott hatékony piacok elméletét lehetetlen kikerülni. Cikkemben ezekre a kérdésekre keresem a választ bemutatva a kereskedés esszenciáját, mely szubjektivitása miatt a kereskedők bizonyos százalékának bizonyíthatóan biztosítja a sikert. Az árfolyamok technikai elemzése sok százéves múltra tekint vissza gondolva csak a holland tulipántőzsdékre vagy a japán rizskereskedőkre. A technikai elemzés alapelve azóta sem változott, hogy lehet e stabilan előre jelezni az árfolyamok mozgását. A technológia fejlődésével ugyanakkor ez elemzés módszertana hatalmas átalakuláson ment át. A mai világban a technikai elemzés eszköztára szinte kimeríthetetlen. Cikkem második felében pivot pontok segítségével konkrét szimulációval elemzem, hogy a technikai indikátoroknak és az ezen alapuló egyszerű kereskedési stratégiának van e statisztikailag is bizonyítható, jósló funkciója. Vagy ezek az eszközök inkább csak döntéstámogató funkciót töltenek be a részvénykereskedésben.
IX. ÉVF. 2021. 3. SZÁM 28-31.
DOI: 10.24387/CI.2021.3.6

A vállalatértékelés fontossága a kereskedési döntések meghozatalának előkészítésében

A mai rohanó világban az online részvénykereskedés új szintre lépett köszönhetően a technológiai és jogi vívmányoknak. A COVID19 járvány övezte piaci hangulat közepette rengetegen nyitnak innovatív bróker számlákat és kockáztatják megtakarításaikat bármiféle előképzettség nélkül. Cikkemben bemutatom ennek veszélyeit és próbálok segítséget nyújtani egy konkrét esetpéldán keresztül annak megértéséhez, hogy miért fontos tisztában lenni a tőzsdék működésén kívül a vállalatértékelés alapjaival is. Néhány egyszerű arányszám és a közöttük lévő kapcsolat elemzésével átfogó képet kaphatunk bármely vállalat pénzügyi egészségéről. Ezeket az arányszámokat nem a tradicionális fundamentális befektetési döntések meghozatalára használjuk, hanem döntéstámogató, előszűrő funkciót töltenek be, melyek természetükből adódóan csökkentik a pénzügyi kockázatokat és hozzájárulnak a sikeres kereskedési döntések meghozatalához.
IX. ÉVF. 2021. 2. SZÁM 59-62
DOI: 10.24387/CI.2021.2.10