Kontrolling az online üzletek operációs vezetésében

Az online üzletek segítik a globalizációt, és hatékonyabb piacot teremtenek már csak az információs disszonanciák csökkentésén valamint a piacméreten keresztül is. Ezek a sajátos üzleti modellek ugyanakkor jelentős mennyiségű kihívást is jelentenek az operációs kontrolling tevékenységek tekintetében. A hagyományos üzletekhez képest az üzleti egységek határai még jobban összemosódnak, valamint a kontrolling tevékenységek sebessége is tovább hangsúlyosodik. Ebben a környezetben az operációs kontrolling nem csak folyamat, hanem rendszer szinten is fontos. Ahhoz, hogy ezt egy vállalat sikeresen végezze, és így hosszú távú teljesítményét javíthassa a belsőellenőrzés, fontos a szakemberek folyamatos tréningezése nem csak szakmai, hanem informatikai és rendszerismereti szempontból is.
IX. ÉVF. 2021. 3. SZÁM 12-15.
DOI: 10.24387/CI.2021.3.3

Mesterséges neurális hálók alkalmazása magas frekvenciás audit fókuszú szakértôi rendszerekben

A magas frekvenciás és folytonos audit népszerûvé válása és a számvitel általános digitalizációja által megnövekedett piaci várakozások az adatszolgáltatásra a fejlett analitikai módszerek alkalmazását anyagilag is kifizetõdõvé tették sok vállalat számára. Ezen túlmenõen az adatok iránti keresletnövekedés mellett a szorosabb piaci verseny is készteti az auditorokat valamint vállalatokat hogy új, hatékonyabb
eszközöket találjanak. Ez a kutatás a Mesterséges Intelligencia folytonos audit területen való térnyerésére, alkalmazhatóságára, valamint annak jövõbeli irányaira koncentrál. A kutatás alapján a szakértõi rendszerek kiegészítõ és komplementer termékeként fogják hasznosítani az olyan technológiákat, mint a mesterséges neurális hálók.

CONTROLLER INFO VIII. ÉVF. 2020. 2. SZÁM 2-5.

DOI: 10.24387/CI.2020.2.1

Mesterséges neurális hálók alkalmazása magas frekvenciás audit fókuszú szakértői rendszerekben

A magas frekvenciás és folytonos audit népszerûvé válása és a számvitel általános digitalizációja által megnövekedett piaci várakozások az adatszolgáltatásra a fejlett analitikai módszerek alkalmazását anyagilag is kifizetõdõvé tették sok vállalat számára. Ezen túlmenõen az adatok iránti keresletnövekedés mellett a szorosabb piaci verseny is készteti az auditorokat valamint vállalatokat hogy új, hatékonyabb eszközöket találjanak. Ez a kutatás a Mesterséges Intelligencia folytonos audit területen való térnyerésére, alkalmazhatóságára, valamint annak jövõbeli irányaira koncentrál. A kutatás alapján a szakértõi rendszerek kiegészítõ és komplementer termékeként fogják hasznosítani az olyan technológiákat, mint a mesterséges neurális hálók.

CONTROLLER INFO VIII. ÉVF. 2020. 2. SZÁM 2-5.

DOI: 10.24387/CI.2020.2.1