Szervezeti változásokat érintő kihívások kontrollja

Az állandóan változó gazdasági feltételekhez való folyamatos alkalmazkodás, a versenyképesség fenntartása a gazdálkodó szervezetek egyik legnagyobb próbatétele. Ebben nyújthat támogatást a szervezetfejlesztés és controlling tevékenység. A szervezetfejlesztők célja, hogy produktív és élhetőbb szervezeteket formáljanak. A controlling a vállalat működési folyamatát minőségi riportok készítésével és egy komplex vállalati irányítási rendszer operatív és stratégiai szintű üzemeltetésével támogatja. Mindkét tevékenység támogatja a vezetőket, a munkatársakat abban, hogy olyan szervezeti kultúrát, célrendszereket és működést alkossanak, amely megteremti a versenyelőnyt biztosító hozzáadott értéket és élhető környezetet biztosít a vállalat tagjai és a vállalat körül lévő kapcsolódások számára. Legyen szó egy dinamikusan fejlődő vállalkozás életéről vagy egy nagyvállalat működéséről a szervezetnek működése során folyamatos kihívásokkal kell szembenézni.
IX. ÉVF. 2021. 3. SZÁM 50-55.
DOI: 10.24387/CI.2021.3.10

Önköltségszámítás folyamata egy adott vállalat példáján keresztül

A szoros verseny, a kiszámíthatatlan piaci változások és az innovációs ciklusok növekedése miatt a gazdasági folyamatok napjainkban felgyorsultak. A digitalizáció és az ipar fejlõdésének köszönhetõen egyre több valós adat áll rendelkezésre. A menedzsment a kontrollingot tanácsadó partnernek tekinti és a döntések meghozatalához megbízható elõrejelzéseket és gyors riportokat vár el. Ez a kontrollingot új kihívások elé állítja, éppen ezért annak szakítani kell a hagyományos módszerekkel és nagyobb hatékonysággal kell támogatni a menedzsmentet az üzleti döntések meghozatalában. Ez a folyamat csak úgy érhetõ el hatékonyan, ha aktívan, mutatószámok segítségével mérjük a kontrolling eredményességét. Ezen méréseknek magában kell foglalniuk az adott vállalatnál alkalmazott részkontrolling-folyamatok tekintetében az idõ-, a minõség- és legfõképpen a költségfaktorokat.

CONTROLLER INFO VIII. ÉVF. 2020. 2. SZÁM 48-52.

DOI: 10.24387/CI.2020.2.9

Az intellektuális tőke értékelésére alkalmazott mérési módszerek összehasonlító elemzése

Napjainkban az igazán versenyképes vállalatok átlépik a piac adta lehetőségeket- méreteiktől függetlenül- multi vagy transznacionálissá válnak- és kiszélesítik a versenyt az egész világpiacra, netán új piacokat is teremtenek. Azt gondolhatnánk, hogy a vállalati sikeresség leginkább … tovább »

Üzleti Controlling Tervezés folyamata egy nagyvállalatnál

Múlt, jelen, jövő, – mindhárom idődimenzió találkozik a controllinggal. Azon eredmények felhasználásával, elemzésével, amelyek a múltban képződtek olyan információkhoz juthatunk, amelyek alapjául szolgálnak a jövőre vonatkoztatott döntések meghozatalában. A szerző cikkében, ezért a legfontosabb dimenzióként … tovább »