Controlling rendszer alkalmazása az egészségügyben versus nemzetgazdasági, intézményi és beteg érdek

Az utóbbi években, az egészségügyben is keressük azokat a módszereket, amelyek segítségével a betegellátási rendszer működése hatékonyabbá tehető, forráshiánya, a betegek ellátásának, főként pedig a preventív intézkedések segítségével csökkenthető. Ezt segítik a cikkben bemutatott controlling … tovább »

Vállalatirányítási filozófia, versenyképességet megalapozó módszerek, elvek alkalmazása a multinacionális vállalatok gyakorlatában

A cikk arra keresi a választ, hogy egy vállalat hogyan teszi/ teheti fenntarthatóvá, a vevő által elismertté, az alkalmazottai által támogatottá tevékenységét, a Toyota, a GM, az AUDI, a Bosch, valamint a Continental világcégek irányítási … tovább »

Környezeti controllingot támogató költség allokáció

Napjainkban a vállalkozásoktól elvárás, hogy a vállalatvezetők releváns információkkal rendelkezzenek üzletmenetük környezetre gyakorolt hatásáról, mérni tudják környezeti teljesítményüket. Ehhez olyan menedzsment-controll rendszerre van szükség, amely releváns információkkal szolgál a vezetőknek, s ez által elősegíti a … tovább »

Költségvetési szervek eredményesebb működését támogató controlling

Az erőforrások szűkössége és a felhasználói igények korlátlansága miatt a költségvetési szervek tevékenységével szemben követelmény a célracionalizmus. Egyre jobban előtérbe kerül, hogy a költségvetési szerveknek szükséges kialakítaniuk egy olyan működési struktúrát, amelynek segítségével rugalmasan képesek … tovább »

A környezeti és a vállalati teljesítmény növelése a controllingrendszer alkalmazásával

A vállalatok menedzsmentjének kiemelt feladata a vállalati érték folyamatos növelése. Ennek egyik módja a kulcsfontosságú, környezeti tényezőknek a stratégiai célok közé emelése. A cikkben a szerzők részletezik a stratégiai ökocontrolling ez irányú felhasználási lehetőségét. Controller … tovább »